Jaké vybrat ořechy pro výrobu domácího ořechového másla?

Ořechové máslo si můžete vyrobit i doma. Aby chutnalo skvěle, bude potřeba vybrat správné suroviny. A s tím vám pomůžeme v tomto článku.

Doby, kdy si veškeré pochoutky lidé připravovali doma, jsou dávno pryč. I tak se ale spousta lidí snaží vzepřít modernímu trendu a připravovat většinu pokrmů samostatně. To samé platí i pro ořechová másla. Jaké ořechy vybrat, aby vám chutnalo?

Jaké ořechy vybrat?

Asi vás nepřekvapí, že k výrobě ořechového másla můžete použít jakýkoliv druh ořechů. Připravte se ale na to, že každý druh bude mít jinou chuť a konzistenci. Tak například ořechové máslo z kešu se vyznačuje svou sladkostí. Nemusíte ho tedy dochutit cukrem nebo jinými látkami. Užijete si ho i přírodní.

Skvělou volbou jsou i pistácie. Jak určitě víte, není to zrovna levná záležitost. Jejich příchuť ale za tu cenu stojí. Jedná se o luxusní doplněk do dezertů, hlavní díky svojí konzistenci a krásné barvě. Samozřejmě si ho ale můžete vychutnat i samostatně. Jako doplněk na chleba nebo jiné vhodné pečivo vám určitě udělá radost. Rozhodně se ale nemusíte být ani vlašských a lískových ořechů či arašídů.

Jak ořechy upravit?

K tomu, abyste vytvořili kvalitní a originální ořechové máslo, potřebujete upravit i samotné ořechy. Dobrý způsob, jak ozvláštnit jejich konzistenci, je namočení do vody. Díky nim budou ořechy stravitelnější, výživnější a půjdou lépe zpracovat. Také je můžete opéct dozlatova v troubě. Pomůže vám to získat výraznější barvu a chuť.

Ořechové máslo můžete přetvořit v kulinářský zážitek i přidáním jiných ingrediencí. Záleží jen na vaší chuti. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, přisypejte do mixéru skořici, karamel, kakao nebo javorový sirup. V podstatě ale záleží jen na vaší fantazii. Pokud se nových chutí bojíte, není nic lehčího, než si vyrobit zkušební vzorek. Jestliže se osvědčí, můžete ze stejných surovin vyrobit celé ořechové máslo.